Instrumenten

Je kunt bij mij terecht voor les op een drietal koperblaasinstrumenten:
hoorn, trompet en bugel.

Dubbele Waldhoorn
Dubbele Waldhoorn

De hoorn is opgerolde buis van ongeveer vier meter, die eindigt in een brede beker. Een prachtig muziekinstrument, mooi om te zien maar vooral om te beluisteren en natuurlijk om zelf te bespelen. De hoorn klinkt lager dan een trompet, maar hoger dan een tuba.

Veel componisten houden van de klank van de hoorn. Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en andere beroemde componisten schreven in hun orkestwerken belangrijke solo’s voor dit instrument. Maar niet alleen in de klassieke muziek speelt de hoorn een belangrijke rol. Ook hedendaagse componisten schrijven graag voor het instrument. Let maar eens op bij filmmuziek: op de spannendste of meest gevoelige momenten hoor je dikwijls één of meer hoorns

Trompet
Trompet

Primitieve voorlopers van de trompet bestonden al 2000 jaar v. Chr. De trompet zal ontstaan zijn, toen mensen erachter kwamen dat zij geluid konden voortbrengen op materialen als schelpen of holle buizen. Een van de oudste bronnen die van trompetten melding maakt, is de Bijbel. Vanaf 1600 maakte de trompet een bloeiperiode door: de instrumenten en de mondstukken werden steeds beter en er kwamen veel kundige bespelers. Beroemde componisten als Bach en Vivaldi schreven graag voor de trompet. De klank van de trompet is hoog en doordringend en daarom is het instrument heel geschikt voor solo spel. Maar ook als onderdeel van ensembles als een symfonieorkest, een harmonie of een fanfare is hij onmisbaar. En denk ook aan een bigbands, jazz-combo’s of funkbands: overal duikt de trompet op.

Bugel
Bugel

De bugel lijkt erg op de trompet maar verschillen in bouw maken de klank zachter, warmer en ronder.
In een fanfareorkest is de bugel het belangrijkste melodie instrument. In de jazz is het gebruikelijk dat trompettisten gevoelige solo’s op een bugel spelen. Kyteman bijvoorbeeld, speelde er vrijwel altijd op.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.